Verkoopt een Energielabel Huis Beter?

Verkoopt een Energielabel Huis Beter?

In Nederland zijn de meeste woningen voorzien van een energielabel, waarop staat hoe zuinig een woning is ten opzichte van een vergelijkbare woning. Het geeft u ook een schatting van hoeveel energie het zal gebruiken en welke verbeteringen u kunt aanbrengen om nog efficiënter te worden.

Het Energielabel is in 2010 geïntroduceerd en is onderdeel van de Europese Bouwenergierichtlijn. Het is ontworpen om het energieverbruik en de uitstoot van broeikasgassen van woningen te verminderen.

Een woning kan een energielabel krijgen door een gekwalificeerde energieadviseur de woning te laten inspecteren en een berekening te laten maken van de energieprestatie. Als een woning geen energielabel heeft als deze te koop of te huur staat, riskeert de eigenaar een boete.

Uit onderzoek van NTNU blijkt dat woningen met een energielabel niet beter verkopen dan woningen zonder.

Onderzoekers keken naar de verkoopcijfers van woningen van 2000 tot juli 2010 en van 2010 tot 2014. Ze vergeleken huizen die voor en na de invoering van het energielabel waren verkocht, maar ook huizen met vergelijkbare kenmerken, zoals huizen in dezelfde buurt en van hetzelfde type.

Uit hun onderzoek bleek ook dat woningen met een energielabel een hogere prijsopslag hebben dan woningen zonder energielabel Energielabel aanvragen – Binnen 2 minuten aanvraag geregeld!. Dit lijkt echter geen effect te hebben op de prijs van huizen in het algemeen.

Meer informatie op: EnergielabelPerfect.nl

Published by